Luleå kommuns historiska bildarkiv

Vy över Södra hamn i Luleå på 1950-talet
                                                                                                                                                                          Vy över Södra hamn, oktober 1957. Foto: Lennart Westerberg

Sök i världens största arkiv med Luleåbilder - nu över 25 000 
 

Fotografierna i Luleå kommuns historiska bildarkiv är fria att använda under förutsättning att fotografens namn och att "Luleå kommuns stadsarkiv" anges i anslutning till fotografiet vid någon form av publicering, bruk i filmer etc. Är fotografens namn okänt anges: ”Okänd fotograf, Luleå kommuns stadsarkiv.”

Vid publicering, tänk på att alltid respektera upphovsrätten. Användaren har själv ansvaret för att de fotografier som finns i historiska bildarkivet nyttjas enligt gällande lagstiftning. Läs mer om Rättigheter.

Tillsammans bevarar vi Luleås kulturarv!

 

Målaren och konstnären L A Bergbom

I Stadsarkivets senaste digitalisering finns en svit målningar gjorda av Lars August Bergbom (1861-1933) bland annat från centrala Luleå. Diapositiven är en av uppsättningarna från utställningen "Farfar och jag" som visades på Norrbottens museum tillsammans med Luleå hembygdsförening under 1989. "Jag" i utställningens titel är fotografen Gunnar Bergbom som drev fototaljén Lulebild.

L A Bergbom föddes i Luleå stad och började 1877 som lärling hos målarmästaren David Högström, Luleå. Tre år senare gesällvandrade han till Stockholm och återvände hem 1881, för att ge sig av till okänd ort 1882. Senast 1887 var han tillbaka i Luleå. Han bodde två omgångar i Piteå och bildade familj, innan har för gott flyttade till Luleå sommaren 1910. Att måla tavlor verkar ha funnits i generna eftersom hans pappa, lotsen L A Bergbom, och sonen Elof också målade en del tavlor.

 

 

Bättre söksvar

Se ovan menyval för Tips och hjälp om hur du kan använda sökfunktionen nedan. Du kan till exempel söka på gator, områden, yrken och annat. Söker du i fältet Bildbeskrivning, söker du efter ord som finns i bildens fritextbeskrivning, som kan vara ett bra sätt att börja söka på.

Har du information om en bild?

Har du information om en bild, fotograf, personer, var eller när en bild är tagen m m, kontakta oss via e-post:  stadsarkivet@lulea.se och uppge då  bildnummer för bilden som det gäller (dubbelklicka på bilden).

Har du gamla bilder?

Har du gamla bilder som kan vara av allmänt intresse, kontakta gärna stadsarkivet på följande
e-postadress: stadsarkivet@lulea.se


Bild
Porträtt av målaren och konstnären Lars August Bergbom (1861-1933..
Fotograf: Bergbom Gunnar, 1937

Bild
Vy från Rådstugatan efter gamla Sandviksgatan genom kvarteret Gås..
Fotograf: Bergbom Gunnar, 0

Visa senast publicerade foton »

Adress:
Luleå kommuns stadsarkiv
971 85 Luleå

Besöksadress:
Rådstugatan 11
www.lulea.se/stadsarkivet

E-post:stadsarkivet@lulea.se
Telefon: 0920-45 30 00